Βενιζέλος στη δίκη των μαρτύρων της Novartis: Πολλαπλό και συνεχές πλήγμα για το κράτος δικαίου

3 weeks ago 7

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, εκ των 10 πολιτικών, που το όνομά του ενεπλάκη στην σκέψη αυτή έβαλε κυρίως κατά των ηθικών αυτουργών τα κινητρα των οποίων, όπως ανέφερε, ηταν ξεκάθαρα πολιτικά, άσκησε κριτική για τους χειρισμούς της Δικαιοσύνης, ενώ άφησε σαφείς αιχμές περί «χαλαρού κράτους δικαίου», το οποίο επέτρεψε στους πρώην προστατευόμενους μάρτυρες να διατηρήσουν επί μακρόν το σύστημα της ανωνυμίας και της ασυλίας τους.

« Η Βουλή παραβιάζοντας το Σύνταγμα κατά τρόπο κατάφωρο ,αντί να μας απαλλάξει (σ.σ. τους 10 πολιτικούς για τους οποίους διαβιβάστηκε η δικογραφία στη Βουλή ) , κατασκεύασε μια νομική θεωρία ότι τα αδικήματα αυτά δεν εμπίπτουν στα καθήκοντά μας», ανέφερε με την έναρξη της κατάθεσής τους ο κ. Βενιζέλος.

Στη συνέχεια περιέγραψε όσα προηγήθηκαν ως να φτάσει η σκέψη αυτή , «έναντι της οποίας έπρεπε να αμυνθεί η δημοκρατία και το κράτος δικαίου» να κρίνεται στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας.

«Η εισαγγελέας σε λίγες μέρες έβαλε στο αρχείο την σκέψη μου, αλλά χωρίς να έχει αρμοδιότητα. Φτάσαμε στο Ειδικό Δικαστήριο με ένα βούλευμα ,το οποίο έχω χαρακτηρίσει λογικώς ασύντακτο, και αυτό ήταν ανεκτό» , συνέχισε. Για να προσθέσει πως περνώντας τα χρόνια «συνεχίστηκε το σύστημα της ανωνυμίας για τους προστατευόμενους μάρτυρες κατηγορουμένους. Μια σκέψη θεσμικής συνωμοσίας κατά της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου έρχεται να εκκαθαριστεί μπροστά του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου, ενώ πέρασε απονευρωμένη, με ευθύνη και της δικαιοσύνης και από το Ειδικό Δικαστήριο. Δεν είναι αυτοί οι πραγματικοί κατηγορούμενοι. Η σκευωρία της Νοvartis αποτελεί ένα πολλαπλό και αδιάλειπτο πλήγμα στη Δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Όταν έδειχναν με το δάχτυλο τους πολιτικούς διέφευγαν οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί. Τι έχει γίνει με τις δίκες αυτές;».

Σε ό,τι αφορά το θεσμό των προστατευόμενων μαρτύρων δήλωσε ότι είναι υπερασπιστής του, αλλά αρκεί να γίνεται με το σωστό και νόμιμο τρόπο επισημαίνοντας ότι «η προστασία των μαρτύρων ισοδυναμεί με ποινική ασυλία» , ενώ έκανε λόγο για " δεύτερη φάση της σκευωρίας, υπό την παρούσα κράτος " και για παλαβάδα με αποτέλεσμα οι κατηγορούμενοι να συνεχίζουν να έχουν το σύστημα προστασίας.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναφερόμενος στον παρόντα κατηγορούμενο Φιλήστορα Δεσταμπασίδη, είπε πως είναι ο αυτουργός της αξιόποινης πράξης που τον οδήγησε στο εδώλιο.

«Γνώριζε ότι αυτά που κατέθεσε είναι ψευδή και τα κατέθεσε. Προφανώς δεν έχει λογική αυτό άνευ ηθικού αυτουργού".

Οι ηθικοί αυτουργοί

Πρόεδρος: Υπήρχαν ηθικοί αυτουργοί;

Βενιζέλος: Προφανώς. Τα πρόσωπα που είχα μηνύσει ,ο τότε πρωθυπουργός, υπουργοί… . Η αλυσίδα είναι μακρά. Το δικαστήριο σας οφείλει να βρει τα στρώματα των ηθικών αυτουργών .Ήταν κάνεις που δεν ήξερε αυτή τη μεθόδευση; Μιλάμε για αδιανόητα πράγματα. Μπορούσε ο κατηγορούμενος από μόνος του να κάνει της σκευωρία της Νovartis; Όχι βέβαια. Στην αιτιολογία σας ο νομικός και ο ιστορικός τους μέλλοντος θα ψάξει να βρει αιτιολόγηση για την ηθική αυτουργία. Πολιτικά ήταν τα κίνητρα των ηθικών αυτουργών . Το ερέθισμα του κατηγορούμενου συνδέεται με την αυτοπροστασία του.

Εισαγγελέας: Μια παράταξη όπως ο ΣΥΡΙΖΑ εκτοξεύοντας κατηγορίες τι θα μπορούσε να επιτύχει; Αποσταθεροποιήθηκε κάτι;

Βενιζέλος: Όταν παρενέβησαν κατηγορώντας 2 πρωθυπουργούς ,εμένα ως αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργούς στην κρισιμότερη φάση για τη χώρα προφανώς ήθελαν να επηρεάσουν τις εκλογές και την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας .Πρωτίστως αυτό αφορούσε τον κύριο Πικραμμένο και εμένα που ακούγονταν τα ονόματά μας για την προεδρία της Δημοκρατίας. Υπήρξε αντιπερισπασμός λόγω αδυναμίας της κυβέρνησης να χειριστεί θέματα, μεταξύ αυτών και η Συνθήκη των Πρεσπών.

Στη συνέχεια ο Ευάγγελος Βενιζέλος απαντώντας σε ερωτήσεις των δικηγόρων υποστήριξης της κατηγορίας επισήμανε : « Έχει σημασία ποιος συνέλαβε την ιδέα. Πάντως δεν συνελήφθη δικονομικώς. Ο κατηγορούμενος σε γνώσει του κατέθεσε ψευδώς. Υπήρχαν όμως και ηθικοί αυτουργοί και κατά τη σκέψη μου ηθικοί αυτουργοί των ηθικών αυτουργών .Ο κατηγορούμενος εξυπηρετούσε δικούς του σκοπούς . Υπήρχε όμως και ο απαιόλημα του ηθικού αυτουργού»

Σε άλλο σημείο ο κ. Βενιζέλος κατέθεσε ότι « ο κατηγορούμενος είχε ανωνυμία και ασυλία, μέσα σε ένα πολιτικό σύστημα παντοδυναμίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ,νόμιζε ότι μπορούσε να πει και 5 10 αναλογία παραπάνω. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να υπάρξει κάμψη των αντανακλαστικών του υπέρ της αλήθειας».

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι ο κατηγορούμενος , όπως προέκυψε και από τις ερωτήσεις του εκ των συνηγόρων του Ιπποκράτη Μυλωνά προτίθεται να διατυπώσει προς το δικαστήριο δήλωση προκειμένου να άρει την προσβολή στο πρόσωπο του Ευ.Βενιζέλου , όπως αυτό αποτυπώνεται σε 2 περικοπές του κατηγορητηρίου που τον αφορούν. Δήλωση που θα εκτιμηθεί από το δικαστήριο όταν φτάσει η εξηκοντάλεπτο της κρίσης και της έκδοσης της απόφασης .

Η δίκη συνεχίζεται την Τρίτη .

Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2025. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-