Τα τρία πιο παράξενα μουσεία του κόσμου που αξίζει να επισκεφθείτε

2 weeks ago 9

Σε έναν κόσμο που αλλάζει γρήγορα και όπου οι τάσεις έρχονται και φεύγουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα, κάποιοι χώροι καταφέρνουν να προσφέρουν μια παύση, έναν μικρό παράθυρο σε έναν κόσμο πιο ιδιόρρυθμο, πιο ανθρώπινο.

PLASTIN_1920x1080_SHOW_11.jpg

Έκθεμα στο μουσείο ανατομίας Plastinarium της Γερμανίας.

PLASTINARIUM

Εκεί γεννιούνται τα πιο «τρελά» μουσεία. Και ναι, όπως απέδειξε πρόσφατα μια Αυστραλή, η οποία μπήκε στο Βιβλίο Γκίνες θέλγητρο στη μεγαλύτερη συγκέντρωση μινιόν στον κόσμο, δεν υπάρχουν όρια στη θεματολογία.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε 3 από τα πιο ανεξήγητα μουσεία του πλανήτη – τα οποία, κόντρα σε κάθε προσδοκία, είναι πράγματι άξια επίσκεψης.

Plastinarium – Γκούμπεν, Γερμανία

Στην πόλη Γκούμπεν της Γερμανίας, το Plastinarium απέχει πολύ από αυτό που έχουμε συνηθίσει να θεωρούμε «μουσείο επιστήμης». Πρόκειται για έναν χώρο που συνδυάζει την ιατρική με την τέχνη της ανατομίας, παρουσιάζοντας διατηρημένα ανθρώπινα σώματα και όργανα μέσω της τεχνικής της πλαστινοποίησης.

PLASTIN_1920x1080_SHOW_4-(1).jpg

Έκθεμα στο μουσείο ανατομίας Plastinarium της Γερμανίας.

Plastinarium

Ο εμπνευστής της μεθόδου, Γκούντερ φον Χάγκενς, κατάφερε να αλλάξει για πάντα τον τρόπο με τον οποίο οι φοιτητές ιατρικής προσεγγίζουν την ανθρώπινη ανατομία, αντικαθιστώντας τα παραδοσιακά πτώματα με απόλυτα ρεαλιστικά δείγματα που δεν αλλοιώνονται με τον χρόνο.

Με περισσότερα από 16.500 εκθέματα, το Plastinarium προσφέρει μια μοναδική ματιά στην ανάπτυξη της ανατομίας – από τις μελέτες του Λεονάρντο ντα Βίντσι ως τις σύγχρονες τεχνικές σιλικόνης. Για όσους είναι πιο ευαίσθητοι, μια επίσκεψη με άδειο στομάχι ενδεχομένως είναι η καλύτερη επιλογή.

Μουσείο Σπαμ – Μινεσότα, ΗΠΑ

Όχι, δεν πρόκειται για τα ανεπιθύμητα μηνύματα του email σας. Το μουσείο Σπαμ στην πολιτεία της Μινεσότα είναι αφιερωμένο στο διάσημο κονσερβοποιημένο κρέας που πρωτοπαρουσιάστηκε το 1937 από την εταιρεία Hormel Foods. Το Σπαμ υπήρξε κάποτε σύμβολο της αμερικανικής κουλτούρας – αγαπήθηκε, χλευάστηκε, αλλά πάνω απ’ όλα αποτέλεσε βασικό διατροφικό εδραίωμα σε περιόδους κρίσης, όπως ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος.

Spam_Museum_-_Can_Central.jpg

Από την κεντρική αίθουσα του Spam Museum

Wikipedia Commons

Σε έναν χώρο 1.500 τετραγωνικών μέτρων, το μουσείο φιλοξενεί πάνω από 3.300 κουτιά Σπαμ, εκθέσεις για την ιστορία και την επίδρασή του στην ποπ παίδευση – από το τραγούδι των Μόντι Πάιθον «Spamalot» ως τη διαλάληση – καθώς και διαδραστικές εμπειρίες που προσελκύουν μικρούς και μεγάλους.

Διεθνές Μουσείο Τουαλέτας Sulabh – Νέο Δελχί, Ινδία

Ίσως το πιο σουρεαλιστικό από όλα, το Διεθνές Μουσείο Τουαλέτας στο Νέο Δελχί καταφέρνει να μετατρέψει κάτι τόσο καθημερινό και –για κάποιους– αμήχανο, σε θέμα με ιστορική, κοινωνική και τεχνολογική σημασία.

Ιδρυτής του, ο Δρ Μπιντεσουάρ Πατάκ, ένας κοινωνικός μεταρρυθμιστής και ακτιβιστής που συνέβαλε καθοριστικά στη ανέλιξη των συνθηκών υγιεινής στην Ινδία. Το μουσείο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1992 και έκτοτε παρουσιάζει την ανάπτυξη της τουαλέτας τα τελευταία 5.000 χρόνια – από τις αρχαίες λιθόκτιστες «τουαλέτες» και τα βασιλικά δοχεία νυκτός, ως τις σύγχρονες τουαλέτες υψηλής τεχνολογίας.

Sulabh_ecosan_toilet.jpg

Παράδειγμα 2 πλακών τουαλέτας από «οικολογικό» υλικό, στο μουσείο τουαλέτας Sulbah's στην Ινδία.

Wikipedia Commons

Περιλαμβάνει επίσης ποιήματα για την τουαλέτα, σπάνια σχέδια και έναν χιουμοριστικό αλλά βαθιά ανθρώπινο τρόπο να αντιμετωπίσει ένα θέμα που επηρεάζει δισεκατομμύρια ζωές στον κόσμο. Πέρα από την ειρωνεία του θέματος, το μουσείο θέτει στο επίκεντρο ένα σημαντικό μήνυμα: η πρόσβαση σε καθαρές τουαλέτες δεν είναι δεδομένο δικαίωμα για όλους.

Από τις τομές της ιατρικής και τα παραγνωρισμένα διατροφικά σύμβολα ως την… τουαλέτα, αυτά τα παράξενα μουσεία μάς υπενθυμίζουν πως η ανθρώπινη περιέργεια και δημιουργικότητα δεν έχουν όρια. Και ίσως, σε έναν κόσμο όπου όλα μοιάζουν να γίνονται όλο και πιο ίδια, να χρειαζόμαστε λίγη αλλοκοτιά παραπάνω.

Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2025. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-