Το ΠΑΣΟΚ ήταν που έβαλε την Κύπρο στην Ε.Ε. έλεγε πρόσφατα στη Βουλή ο Παύλος Γερουλάνος… Είναι η μισή αλήθεια. Με βάση τη συμφωνία του Σημίτη στο Ελσίνκι, στην Ε.Ε. θα εισερχόταν ένα δικέφαλο κράτος, αυτό ακριβώς που προωθούσε το σχέδιο Ανάν που απέρριψαν το 2004 οι Κύπριοι με Πρόεδρο τον Τάσσο Παπαδόπουλο.
Η Κυπριακή Δημοκρατία μπήκε στην Ε.Ε. ως αυτό που λέει το όνομά της (και όχι δικέφαλη με παραφερνάλια) με πρωτοβουλία της κυβέρνησης Καραμανλή και με ΥΠΕΞ τον μακαρίτη Πέτρο Μολυβιάτη. Αν η Κύπρος σήμερα ήταν στην Ε.Ε. με βάση τις πρόνοιες του Ελσίνκι, τα προβλήματα θα ήταν μεγαλύτερα για το ελεύθερο κομμάτι του νησιού, ενώ ο κατοχικός στρατός θα είχε «δικαιώματα νοικοκύρη».
Το παραπάνω είναι μια απάντηση στο ρητορικό ερώτημα που διατύπωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με το τι έκανε η κυβέρνηση Καραμανλή στα ελληνοτουρκικά το 2004 -2009.
Και επειδή η «επιμονή της μνήμης» που ζωγράφισε ο Σαλβαντόρ Νταλί είναι κάτι σχεδόν μεταφυσικό, να θυμίσουμε ειρήσθω εν παρόδω ότι ο Καραμανλής ήταν που στο Βουκουρέστι το 2008 άσκησε βέτο στο να μπούνε τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ.
Έγκλημα καθοσιώσεως για την υπερδύναμη, που κράταγε στη φαρέτρα της -για να αποδώσει τα οφειλόμενα όταν θα ερχόταν η ώρα, που ήρθε γρήγορα- και το άνοιγμα της Ελλάδος στη Ρωσία με τους αγωγούς φυσικού αερίου… Εν συνεχεία ο Καραμανλής πλήρωσε τα επίχειρα εκείνης της αμφισβήτησης, με ένα κομμάτι της ντόπιας ελίτ να του κηρύσσει λυσσαλέο πόλεμο, που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.
Τον περασμένο Μάιο, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης παρουσίασε το βιβλίο του με τίτλο «Για μια νέα στρατηγική απέναντι στην Τουρκία. Πώς θα ακυρώσουμε τη γαλάζια πατρίδα». Εκεί υπάρχουν προτάσεις, ιδέες και σκέψεις για το πώς μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει την τουρκική απειλή, ως αποτέλεσμα μιας 40χρονης εμπειρίας.
Ο προαναφερόμενος είχε προχθές την τιμητική του (δίκην σαμαριού προφανώς) στη συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος εμμέσως τον κατηγόρησε ότι ασκεί κριτική από το πληκτρολόγιο -ο Βαληνάκης κάνει αναρτήσεις στο Χ πρώην twitter- «παραβλέποντας τη δυσκολία των χειρισμών, που θα έπρεπε να θυμάται και από τη δική του εποχή».
Και επειδή ο Βαληνάκης ήταν υπουργός του Καραμανλή, που ορθώς καταδεικνύει τους κινδύνους των «ήρεμων νερών» στο Αιγαίο, η απαξίωση ήταν ηχηρή: «Εμείς έχουμε κάνει τόσα, ας μας δείξουν κι αυτοί τις ενέργειες που έγιναν στο διάστημα 2004 – 2009».
Να θυμίσουμε ότι η γείτων σήμερα αμφισβητεί ακόμα και εθνική κυριαρχία επί εδάφους της Ελλάδος, μιλώντας για στρατιωτικοποιημένα νησιά στο Ανατολικό Αιγαίο (Ρόδος, Κως κ.λπ.) που πρέπει να ξαναδούμε σε ποιους ανήκουν.
Να δούμε πώς θα αντιδράσουν οι Τούρκοι και στα θαλάσσια πάρκα που ανακοίνωσε η Ελλάδα, καθώς αυτό του Αιγαίου περιλαμβάνει και δύο νησιά (Λέβιθο και Κίναρο που κατοικούν Έλληνες) τα οποία θεωρούν αμφισβητούμενα.