Ποια είναι η διαφορά στην επισήμανση τροφίμων «ανάλωση έως» και «ανάλωση κατά προτίμηση»

3 weeks ago 7

Σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, η κατανόηση αυτών των 2 ενδείξεων είναι σημαντική για την ασφαλή και ποιοτική κατανάλωση τροφίμων, ενώ συμβάλλει ενεργά και στη μείωση της σπατάλης τους.

«Ανάλωση έως»

Η φανέρωση «ανάλωση έως» (use by) υποδεικνύει πως μετά την ημερομηνία αυτή, το τρόφιμο δεν είναι άτρωτο να καταναλωθεί, μαγειρευτεί ή καταψυχθεί. Τέτοια προϊόντα είναι συνήθως:

  • Tο φρέσκο κρέας
  • Τα γαλακτοκομικά
  • Tα θαλασσινά
  • Τα έτοιμα γεύματα

Όταν η ημερομηνία «ανάλωση έως» έχει παρέλθει, δεν πρέπει να καταναλώνεται το προϊόν, ακόμα κι αν φαίνεται ή μυρίζει φυσιολογικά. Πρόκειται για θέμα ασφάλειας και όχι ποιότητας.

«Ανάλωση κατά προτίμηση έως»

Αντίθετα, η φανέρωση «ανάλωση κατά προτίμηση έως» (best before) αναφέρεται στην ποιότητα του τροφίμου και όχι στην ασφάλειά του. Μετά από αυτή την ημερομηνία, το τρόφιμο μπορεί να καταναλωθεί με ασφάλεια, αρκεί:

  • να έχουν τηρηθεί σωστά οι οδηγίες αποθήκευσης
  • η συσκευασία να έχει παραμείνει άθικτη
  • το προϊόν να δείχνει και να μυρίζει φυσιολογικά

Η φανέρωση αυτή εμφανίζεται σε ένα ευρύ φάσμα προϊόντων, όπως:

  • Ξηρά τρόφιμα (ρύζι, ζυμαρικά κλπ)
  • Αποξηραμένα τρόφιμα
  • Κονσερβοποιημένα τρόφιμα

Μετά το άνοιγμα της συσκευασίας

Μετά το άνοιγμα μιας συσκευασίας, είναι σημαντικό να ακολουθούμε τις οδηγίες που αναγράφονται (π.χ. «καταναλώστε εντός τριών ημερών»), καθώς η προστασία που προσφέρει η κλειστή συσκευασία παύει να ισχύει.

Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2025. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-