Μια άμεση και συντονισμένη επιχείρηση για την προστασία τεσσάρων νέων φωλιών της θαλάσσιας χελώνας caretta caretta εκτυλίχθηκε την Κυριακή στις παραλίες του Αγίου Στεφάνου Αυλιωτών και του Αρίλλα στην Κέρκυρα.
Τρεις φωλιές εντοπίστηκαν στην πρώτη παραλία και μία στη δεύτερη, επιβεβαιώνοντας τη σημασία της Βόρειας και Δυτικής Κέρκυρας ως βιότοπου ωοτοκίας για το προστατευόμενο είδος.
Η δράση ξεκίνησε από την πρωτοβουλία εθελοντών και τουριστών, οι οποίοι το Σάββατο προχώρησαν σε μια πρώτη, κρίσιμη οριοθέτηση των σημείων. Την Κυριακή, η δημοτική αρχή ανέλαβε τα ηνία, με τον Δήμαρχο Βόρειας Κέρκυρας, Γεώργιο Μαχειμάρη, και την Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος, Σπυριδούλα Κόκκαλη, να μεταβαίνουν επιτόπου.
Επέβλεψαν την τοποθέτηση της προσωρινής περίφραξης και έδωσαν εντολή για την άμεση εγκατάσταση της μόνιμης, ειδικής σήμανσης, ακολουθώντας τα πρωτόκολλα που υπαγορεύει ο Σύλλογος «ΑΡΧΕΛΩΝ».
Η παρουσία της ηγεσίας του Δήμου, όπως τονίστηκε, υπογραμμίζει τη βαρύτητα που αποδίδεται στο φαινόμενο, το οποίο συνδέεται άμεσα με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή.
Την ίδια στιγμή, σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, Γερμανοί τουρίστες στον Άγιο Στέφανο φιλοτέχνησαν στην άμμο ένα μεγάλο σχέδιο μιας χελώνας, πλαισιωμένο από το μήνυμα «Μια χελώνα – Πολλοί κόσμοι – Μία ευθύνη».
Η πράξη τους λειτούργησε ως μια εύγλωττη υπενθύμιση της παγκόσμιας διάστασης που έχει η ευθύνη για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Ας σημειωθεί ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες, έχουν εντοπιστεί αρκετές ακόμα φωλιές σε παραλίες της δυτικής, κυρίως, Κέρκυρας αλλά και σε μερικές της ανατολικής, στο νότιο συγκρότημα του νησιού.
Ρεπορτάζ: Γιάννης Ανδριώτης
Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος