Νέο μέτωπο με Λιβύη: Αμφισβητεί τα θαλάσσια όρια, αυξάνει τις ροές – Τι απαντά η Ελλάδα

10 hours ago 5

Περιπλέκεται η σχέση με την Λιβύη, που ξαναθυμήθηκε το παράνομο τουρκολιβικό μνημόνιο προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Αθήνας.

Οι κινήσεις αυτές από την κυβέρνηση  Εθνικής Ενότητας της Λιβύης (με έδρα την Τρίπολη) έρχονται  λίγες μέρες μετά την ραγδαία άνοδο των μεταναστευτικών ροών κυρίως από την ανατολική Λιβύη και την σκληρή στάση που τηρεί η πλευρά Χαφτάρ. Ουσιαστικά έχουν προκύψει δύσκολα θέματα τόσο με την ανατολική όσο και με τη δυτική Λιβύη, ενώ δεν περνά απαρατήρητη η στάση της Άγκυρας που ήδη διατηρεί στενούς δεσμούς με την πλευρά της Τρίπολης και το τελευταίο διάστημα θέλει να έρθει πιο κοντά και με την Βεγγάζη.

Ειδικότερα η κυβέρνηση  Εθνικής Ενότητας της Λιβύης με Ρηματική Διακοίνωσή της στον ΟΗΕ αμφισβητεί τη θέση της Ελλάδας για τη μέση γραμμή ανάμεσα στις δύο χώρες και αποτυπώνει σε έγγραφο τις μονομερείς της διεκδικήσεις (προσπαθεί δηλαδή να φέρει στο προσκήνιο το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο). Ειδικότερα σημειώνει πως «…. η Ελληνική Δημοκρατία ανακοίνωσε διεθνή διαγωνισμό για την παραχώρηση αδειών εξερεύνησης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε θαλάσσιες περιοχές νότια της νήσου Κρήτης» και ισχυρίζεται πως «οι περιοχές αυτές εμπίπτουν σε θαλάσσιες ζώνες που παραμένουν αντικείμενο άλυτης διαφοράς μεταξύ της Λιβύης και της Ελλάδας».

Μάλιστα συνεχίζει σε ανάλογο ύφος λέγοντας πως «θεωρεί την εν λόγω ενέργεια ως σαφή παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων», ενώ αναφέρει πως «η Λιβύη επιβεβαιώνει την ακλόνητη δέσμευσή της στον εποικοδομητικό διάλογο και τη διαπραγμάτευση…».

Οι πρωτοβουλίες Γεραπετρίτη

Άμεση ήταν η απάντηση της Αθήνας με διπλωματικές πηγές να σημειώνουν πως «η Ελλάδα απορρίπτει κάθε ενέργεια ή δράση που βασίζεται σε άκυρες και ανυπόστατες συμφωνίες, χωρίς κανένα έρεισμα στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας». Όπως τονίζουν «η Ρηματική Διακοίνωση της 20ης Ιουνίου της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης προς τον ΟΗΕ, σχετικά με την προκήρυξη οικοπέδων από την Ελλάδα, νοτίως της Κρήτης, δεν προσθέτει κάτι στην ήδη διατυπωθείσα επιχειρηματολογία» και επισημαίνουν ότι θα υπάρξει επίσημη απάντηση στον ΟΗΕ εκ μέρους της Ελλάδας.

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν πως όσον αφορά το εκκρεμές διμερές θέμα της οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με τη Λιβύη, η Ελλάδα, ως γνήσια γειτονική χώρα, έχει εκδηλώσει την ετοιμότητά της για συνέχιση των συζητήσεων, βάσει του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, όπως άλλωστε συνομολογεί και η λυβική πλευρά, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν. Συμπληρώνουν πως «καμία αντίδραση δεν πρόκειται να αποθαρρύνει την ελληνική κυβέρνηση από το να ασκεί, με υπευθυνότητα και έμπρακτα, τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας».

Να σημειωθεί εδώ πως οι κινήσεις αυτές γίνονται σε ένα timing που είναι σε εξέλιξη μια σειρά πρωτοβουλιών  από την Αθήνα αλλά και την Ε.Ε.

Ειδικότερα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης επισκέφθηκε την προηγούμενη Κυριακή την ανατολική Λιβύη και είναι προγραμματισμένο την Τρίτη να πάει στην Τρίπολη.

Την ίδια στιγμή το μεταναστευτικό ρεύμα από τις ακτές της Λιβύης έχει προκαλέσει και ευρωπαϊκή κινητοποίηση.

Μεταναστευτικό: Νέα μέτρα από την κυβέρνηση

Σε ένα αυστηρότερο πλαίσιο στο μεταναστευτικό προχωρά η κυβέρνηση, μετά την ραγδαία αύξηση των ροών προς την Κρήτη. «Η Ελλάδα δεν θα γίνει ξέφραγο αμπέλι» υπογράμμισε στην εβδομαδιαία του ανάρτηση ο πρωθυπουργός  και επεσήμανε  «για όσους εύλογα ανησυχούν, σας διαβεβαιώνω πως δεν πρόκειται να κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως «λαμβάνουμε έκτακτα μέτρα με σκοπό η δίοδος από τη βόρεια Αφρική να κλείσει. Και στο πλαίσιο αυτό καλούμε τη Λιβύη σε συνεργασία, άλλωστε η σχέση της γειτονικής χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση περνάει μέσα από την Ελλάδα». Προσέθεσε  ακόμα πως «η στάση μας είναι αυστηρή, αλλά απολύτως νόμιμη και δικαιολογημένη».

Η πρώτη κίνηση που έγινε από την κυβέρνηση είναι η αναστολή της υποβολής αιτήσεων χορήγησης ασύλου για τρεις μήνες από άτομα που εισέρχονται στη χώρα παράνομα με οποιοδήποτε πλωτό μέσο από τη Βόρεια Αφρική ( θέμα που πυροδότησε πολιτικές κόντρες στην Βουλή). Ταυτόχρονα δρομολογούνται κινήσεις σε διαφορετικά επίπεδα και ένα στίγμα έχει δώσει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Θάνος Πλεύρης, λέγοντας πως «η Ελλάδα θα πάει σε πολιτική δραστικής μείωσης των επιδομάτων».

Επίσης σημείωσε πως «εκείνοι που δεν δικαιούνται άσυλο πλέον θα τίθενται σε κράτηση. Προωθούμε συμφωνίες επιστροφής με χώρες προέλευσης με έμφαση σε οικειοθελείς επιστροφές». Όπως είπε «αλλάζουμε τη νομοθεσία: η παραμονή στη χώρα μετά την απόρριψη ασύλου πλέον συνιστά ποινικό αδίκημα. Ο παραβάτης θα τιμωρείται με ποινή φυλάκισης έως 5 έτη χωρίς αναστολή, με μόνη εναλλακτική την επιστροφή στη χώρα προέλευσης. Το νέο πλαίσιο εισάγεται άμεσα στη δημόσια διαβούλευση».

Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2025. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-