Χρειάζεται δουλειά ο Παναθηναϊκός ενόψει των αγώνων με τη Ρεϊντζερς
Είδαμε λοιπόν τον Παναθηναϊκό να εκδηλώνει αυτό το περιβόητο πρέσινγκ ψηλά, κοντά στα όρια ή ακόμα και μέσα στην περιοχή της αντιπάλου του. Τον είδαμε να το κάνει στο φιλικό με τη Βέστερλο, βράδυ Τετάρτης στο ΟΑΚΑ, έξι μέρες πριν από το ματς με τη Ρέιντζερς. Και η αλήθεια είναι ότι το δείγμα ήταν μάλλον ικανοποιητικό.
Δε θα πούμε τέλειο, δε θα πούμε πως το δείγμα ήταν 100% αντιπροσωπευτικό, δεν μπορείς όμως να μη δεις ότι η δουλειά που κάνει ο Βιτόρια και οι παίκτες του σε αυτό το κομμάτι έχει πρόοδο και εξέλιξη. Κι αν συνεχίζει να προοδεύει και να εξελίσσεται, τότε μπορεί να δούμε πράγματα που έχουμε χρόνια να δούμε σε αυτό το κομμάτι από τον Παναθηναϊκό. Γιατί πολλοί το προσπάθησαν, αλλά κανείς δεν το πέτυχε.
Δεν είναι εύκολο. Και κυρίως, χρειάζεται πάρα πολύ δουλειά και συγκέντρωση για να γίνει ακριβώς όπως πρέπει και να είναι αποτελεσματικό. Το είχε πετύχει ο Αλμέιδα στην πρώτη του χρονιά στην ΑΕΚ, το έχει σχεδόν… τελειοποιήσει ο Μεντιλίμπαρ στον Ολυμπιακό. Θέλει να το κάνει και ο Βιτόρια στον Παναθηναϊκό. Αλλά χρειάζεται χρόνος κυρίως για το τι συμβαίνει όταν ο αντίπαλος θα σου σπάσει αυτό το πρέσινγκ. Γιατί μπορεί να μοιάζει εύκολο να βάλεις τέσσερις – πέντε παίκτες ψηλά να τρέχουν και να πρεσάρουν τον αντίπαλο στην περιοχή του, πλην όμως είναι ζήτημα το τι θα γίνει αν η άλλη ομάδα περάσει την μπάλα από εκεί.
Και σε αυτό χρειάζεται ακόμα δουλειά ο Παναθηναϊκός. Είδαμε σε κάποιες περιπτώσεις τη Βέστερλο να «σπάει» αυτό το πρέσινγκ και τις αποστάσεις στους πράσινους να είναι μεγάλες. Κάτι που μπορεί να φέρει μεγάλους κινδύνους αν η αντίπαλη ομάδα βρει τόσους μεγάλους χώρους για να αναπτύξει το παιχνίδι της και να φτάσει κοντά στην περιοχή σου με 2-3 πάσες. Σε αυτό χρειάζεται ακόμα… εκμάθηση, αλλά σίγουρα δεν είναι εύκολο να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη κάτι τέτοιο.
Χρειάζεται χρόνος και μπόλικη δουλειά. Ομως ο Παναθηναϊκός δείχνει να βρίσκεται σε σωστό δρόμο όσον αφορά τον συγκεκριμένο τομέα και μένει να βελτιώσει κι άλλα στοιχεία του παιχνιδιού του για να είναι ανταγωνιστικός. Οπως τη δημιουργία, που παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.
Διλήμματα
Πάμε να δούμε και τι έχει στο μυαλό του ο Ρουί Βιτόρια για το πρώτο ματς στη Σκωτία την ερχόμενη Τρίτη. Υπάρχουν αρκετά θέματα να λύσει προκειμένου να φτάσει στην τελική του απόφαση για την αρχική ενδεκάδα που θα δούμε στο «Αϊμπροξ». Διλήμματα τα οποία ξεκινούν από τη θέση του τερματοφύλακα, έπειτα από την άφιξη του Λαφόν στην Αθήνα για λογαριασμό του Παναθηναϊκού. Δύσκολο πάντως να πέσει ο Γάλλος απευθείας στα… βαθιά και τούτη τη στιγμή ο Ντραγκόφσκι είναι εκείνος που έχει τον πρώτο λόγο. Σε ότι αφορά την άμυνα, Κυριακόπουλος και Βαγιαννίδης θα πρέπει να θεωρούνται σίγουροι, όχι όμως και το κεντρικό αμυντικό δίδυμο. Ο Πάλμερ-Μπράουν κάνει καταπληκτική προετοιμασία και μοιάζει έτοιμος για την ενδεκάδα, την Πέμπτη δοκιμάστηκε δίπλα του ο Τουμπά, αλλά η θέση μάλλον διεκδικείται από τους Ινγκασον και Γεντβάι.
Οσον αφορά τη μεσαία γραμμή, ο Βιτόρια δοκίμασε στο ματς με τη Βέστερλο τους Τσιριβέγια – Τσέριν ως δίδυμο, με τον Μπακασέτα μπροστά τους. Τόσο ο Ισπανός, όσο και ο Ελληνας μεσοεπιθετικός θα πρέπει να θεωρούνται σίγουροι για τις δύο θέσεις, αλλά όχι και ο Τσέριν. Στην Αυστρία ο Μαξίμοβιτς ήταν η βασική επιλογή και με δεδομένο ότι θα χρειαστεί δύναμη και ύψος ο Βιτόρια στο ματς με τη Ρέιντζερς, τότε ο Σέρβος έχει τον πρώτο λόγο αντί του Σλοβένου.
Προβληματισμός φαίνεται να υπάρχει και για το δεξί «φτερό». Ο Τετέ είναι το φαβορί, αλλά ο Πελίστρι κάνει καλή προετοιμασία και μάλιστα σκόραρε την Τετάρτη. Αριστερά θα είναι σίγουρα ο Τζούρισιτς, ενώ για την κορυφή της επίθεσης ο Ιωαννίδης έχει μεν το προβάδισμα, πλην όμως δε θα πρέπει να αποκλείσουμε την έκπληξη με τη χρησιμοποίηση του Σφιντέρσκι.