Ίχνη κοπής που βρέθηκαν σε έναν αυχενικό σπόνδυλο ανήκουν σε ένα νήπιο που αποκεφαλίστηκε και καταναλώθηκε από προϊστορικούς συγγενείς μας στην Ισπανία πριν από περίπου 850.000 χρόνια.
Ο σπόνδυλος (εικόνα) βρέθηκε μαζί με άλλα ανθρώπινα οστά στο σπήλαιο Ντολίνα της Αταπουέρκα, της περιοχής όπου έχουν βρεθεί οι αρχαιότερες ενδείξεις παρουσίας ειδών του γένους Homο στην Ευρώπη.
H εξέταση του οστού μαρτυρά ότι το νήπιο είχε ηλικία 2 έως 5 ετών όταν πέθανε. Δεν είναι σαφές αν σκοτώθηκε εσκεμμένα ή αν τεμαχίστηκε μετά τον θάνατό του από άλλα αίτια.
«Πρόκειται για ιδιαίτερη περίπτωση, όχι μόνο για την ηλικία του παιδιού αλλά και για την ακρίβεια των ιχνών κοπής» δήλωσε σε δελτίο Τύπου η Παλμίρα Σαλαντί του Καταλανικού Ινστιτούτου Ανθρώπινης Παλαιοοικολογίας και Κοινωνικής Εξέλιξης, συνεπικεφαλής της ανασκαφής.
«Πρόκειται για άμεσες ενδείξεις ότι το παιδί τεμαχίστηκε όπως οποιοδήποτε άλλο θήραμα» είπε.
Ο σπόνδυλος είναι ένα από δέκα τα ανθρώπινα οστά που ανακαλύφθηκαν τον Ιούλιο, ορισμένα από τα οποία φέρουν ίχνη κοπής και κατάγματα από την αφαίρεση του κρέατος.
Όλα τα ευρήματα αποδίδονται στο είδος Homo antecessor, του οποίου απολιθώματά του έχουν βρεθεί μόνο στην Αταπουέρκα. Ήταν το πρώτο ανθρώπινο είδος στην Ευρώπη, όμως η θέση του στο ανθρώπινο εξελικτικό δέντρο παραμένει ασαφής.
Ορισμένοι ανθρωπολόγοι πιστεύουν πάντως πως ήταν πρόγονος τόσο των Νεάντερταλ και των Homo sapiens.
Τα νέα ευρήματα αποτελούν τις αρχαιότερες ενδείξεις ανθρώπινης παρουσίας στην Ευρώπη και το αρχαιότερο παράδειγμα κανιβαλισμού, λένε οι ερευνητές.
Και σίγουρα δεν πρόκειται για μεμονωμένη περίπτωση. Στο ίδιο αρχαιολογικό στρώμα είχαν ανακαλυφθεί πριν από τρεις δεκαετίες οι αρχαιότερες ενδείξεις ανθρωποφαγίας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Περίπου το 30% των οστών που έχουν έκτοτε ανακαλυφθεί στη σπηλιά φέρουν σημάδια από λίθινα μαχαίρια και σε κάποιες περιπτώσεις από ανθρώπινα δόντια.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα ενισχύουν την ιδέα ότι τα αρχαϊκά είδη ανθρώπου κατανάλωναν συντρόφους τους ως πηγή τροφής ή ενδεχομένως ως πρακτική απώθησης ξένων ομάδων από τις περιοχές τους.
«Τεκμηριώνουμε τη συνέχεια αυτής της πρακτικής. Αυτή η αντιμετώπιση των νεκρών δεν ήταν σπάνια περίπτωση» είπε η Σαλαντί.
Η ομάδα της εκτιμά ότι η σπηλιά μπορεί να κρύβει πολλούς ακόμα ανθρώπινους σκελετούς.