Αναπτυξιακός νόμος: Ποια μεγάλα επενδυτικά σχέδια ενισχύονται

6 hours ago 8

Στην ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων που θα έχουν ισχυρό αποτύπωμα στην οικονομία και την απασχόληση στοχεύει το καθεστώς «Μεγάλες Επενδύσεις» του αναπτυξιακού νόμου 4887/22, το οποίο θα «δέχεται» αιτήσεις έως και τις 10 Σεπτεμβρίου.

Το εν λόγω καθεστώς που προκηρύχθηκε για πρώτη φορά από τον υπουργό Ανάπτυξης, Τάκη Θεωδορικάκο, ενισχύει επενδυτικά σχέδια άνω των 15 εκατ. ευρώ. Ο προϋπολογισμός του για το 2025 ανέρχεται στα 150 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 75 εκατ. ευρώ θα χορηγηθούν ως ενισχύσεις με τη μορφή τη φορολογικής απαλλαγής και τα υπόλοιπα 75 εκατ. ευρώ ως επιχορήγηση, επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing), επιδότηση του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης. Επιπρόσθετα, όσες επιχειρήσεις υπαχθούν στο εν λόγω καθεστώς μπορούν να λάβουν και το κίνητρο της ταχείας αδειοδότησης.

Επισημαίνεται ότι από το κίνητρο της επιχορήγησης εξαιρούνται οι μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες μπορούν να λάβουν φορολογική απαλλαγή, επιδοτήσεις και ταχεία αδειοδότηση.

Δικαίωμα υποβολής αίτησης στο καθεστώς «Μεγάλες Επενδύσεις» έχουν οι επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες ή έχουν υποκατάστημα στην ελληνική επικράτεια. Επισημαίνεται ότι στο πλαίσιο του καθεστώτος δεν ενισχύονται επενδυτικά σχέδια στους τομείς της αγροδιατροφής – πρωτογενούς παραγωγής και μεταποίησης γεωργικών προϊόντων – αλιείας, καθώς και οι τουριστικές επενδύσεις.

Όπως ορίζει η προκήρυξη τα επενδυτικά σχέδια πρέπει να έχουν ολοκληρωμένο χαρακτήρα αρχικής επένδυσης και ειδικότερα να πληρούν μια από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) επένδυση σε ενσώματα και άυλα στοιχεία ενεργητικού σχετικά με ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:

– τη δημιουργία νέας εγκατάστασης

– την επέκταση της παραγωγικής ικανότητας υφιστάμενης εγκατάστασης

– τη διαφοροποίηση της παραγωγής υφιστάμενης εγκατάστασης σε προϊόντα ή υπηρεσίες που δεν παρήγαγε προηγουμένως η εγκατάσταση ή

– θεμελιώδη αλλαγή στη συνολική παραγωγική διαδικασία των προϊόντων ή στη συνολική παροχή των υπηρεσιών που αφορά η επένδυση στην εγκατάσταση

β) απόκτηση στοιχείων ενεργητικού που ανήκουν σε εγκατάσταση που έχει κλείσει ή θα είχε κλείσει εάν δεν είχε αγοραστεί. Η απλή εξαγορά των μετοχών μιας επιχείρησης δεν χαρακτηρίζεται αρχική επένδυση.

Σημειώνεται ότι τα ποσοστά ενισχύσεων για τις επιλέξιμες δαπάνες των αρχικών επενδύσεων χορηγούνται με βάση τα ανώτατα όρια εντάσεων του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων (ΧΠΕ).

Στις επιλέξιμες δαπάνες που καλύπτονται από τον ΧΠΕ περιλαμβάνονται οι εξής κατηγορίες δαπανών:

α. Κτιριακές εγκαταστάσεις. Δαπάνες κατασκευής, επέκτασης και εκσυγχρονισμού κτιριακών εγκαταστάσεων, ειδικών και βοηθητικών εγκαταστάσεων των κτιρίων, καθώς και οι κτιριακές κατασκευές για τη διασφάλιση της προσβασιμότητας στα άτομα με αναπηρία.

β. Έργα διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου. Χωματουργικές εργασίες, διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου, περίφραξη οικοπέδου, οικοδομικά βιολογικού καθαρισμού, φυτεύσεις, ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις περιβάλλοντος χώρου, υδραυλικές εγκαταστάσεις περιβάλλοντος χώρου, υδροδότηση.

γ. Μηχανολογικός εξοπλισμός-τεχνικές-ειδικές εγκαταστάσεις. Αγορά και εγκατάσταση σύγχρονων μηχανημάτων, συμπεριλαμβανομένων των τεχνικών εγκαταστάσεων και γενικά των διευθετήσεων που γίνονται για τη μόνιμη εγκατάστασή τους και τη σύνδεσή τους στο παραγωγικό κύκλωμα. Δαπάνες κατασκευής, αγοράς, προμήθειας ή εκσυγχρονισμού ειδικών εγκαταστάσεων (π.χ. εγκαταστάσεις θέρμανσης, μονάδων κλιματισμού ή αποθηκευτικές δεξαμενές).

δ. Λοιπός εξοπλισμός. Δαπάνες αγοράς και εγκατάστασης λοιπού εξοπλισμού ή και αγορά επίπλων και σκευών γραφείου, μόνον εφόσον εάν είναι βασικό τμήμα του παραγωγικού εξοπλισμού της επένδυσης.

ε. Μεταφορικά μέσα. Κάθε είδους οχήματα με τα οποία η επιχείρηση διενεργεί μεταφορές και μετακινήσεις του προσωπικού και πελατών, υπό την προϋπόθεση ότι αυτά κινούνται εντός του χώρου της μονάδας. Δεν είναι επιλέξιμα μεταφορικά μέσα έως 6 θέσεων.

στ. Αγορά παγίων στοιχείων ενεργητικού μονάδας που έχει παύσει τη λειτουργία της δύο τουλάχιστον έτη πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής

– Αγορά του ακινήτου (κτίριο) της μονάδας

– Αγορά του μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού της μονάδας.

ζ. Άυλα στοιχεία ενεργητικού. Δαπάνες για τη μεταφορά τεχνολογίας – τεχνογνωσίας, πιστοποίηση προϊόντων και διαδικασιών διασφάλισης ποιότητας, αγορά, ανάπτυξη λογισμικού, συστήματα οργάνωσης της επιχείρησης.

η. Μισθολογικό κόστος νέων θέσεων εργασίας.

Επιλέξιμη είναι η δαπάνη μισθολογικού κόστους των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργούνται ως αποτέλεσμα της υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου υπολογιζόμενο για περίοδο δύο (2) ετών από τη δημιουργία κάθε θέσης.

Στις επιλέξιμες δαπάνες εκτός Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων περιλαμβάνονται οι εξής:

α. δαπάνες για συμβουλευτικές υπηρεσίες προς ΜµΕ,

β. δαπάνες για μέτρα ενεργειακής απόδοσης, εκτός από μέτρα ενεργειακής απόδοσης σε κτίρια,

γ. δαπάνες για τη συμπαραγωγή ενέργειας υψηλής απόδοσης από ΑΠΕ,

δ. δαπάνες για εγκατάσταση αποδοτικών συστημάτων τηλεθέρμανσης και/ή τηλεψύξης,

ε. δαπάνες για την εξυγίανση περιβαλλοντικής ζημίας, την αποκατάσταση φυσικών οικοτόπων και οικοσυστηµάτων, την προστασία ή επαναφορά της βιοποικιλότητας ή την εφαρμογή λύσεων που βασίζονται στη φύση για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και τον μετριασμό της,

στ. δαπάνες για την αποδοτική χρήση των πόρων και για τη στήριξη της μετάβασης προς μια κυκλική οικονομία,

ζ. δαπάνες για επαγγελματική κατάρτιση,

η. δαπάνες για συμμετοχή ΜµΕ σε εμπορικές εκθέσεις,

θ. δαπάνες για πρόσληψη εργαζομένων σε μειονεκτική θέση και εργαζομένων µε αναπηρία,

ι. δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης

ια. δαπάνες καινοτομίας για ΜµΕ,

ιβ. δαπάνες διαδικαστικής και οργανωτικής καινοτομίας για ΜµΕ και μεγάλες επιχειρήσεις και

ιγ. δαπάνες για επενδυτικές ενισχύσεις προς ΜμΕ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι ενδιαφερόμενοι, κατά τη χρονική στιγμή έναρξης εργασιών του επενδυτικού σχεδίου, πρέπει να έχουν μία από τις ακόλουθες μορφές:

α. Εμπορική εταιρεία,

β. Συνεταιρισμός,

γ. Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚοινΣΕπ), Αγροτικοί Συνεταιρισμοί (Α.Σ.), Ομάδες Παραγωγών (Ομ. Π.), Οργανώσεις Παραγωγών (Ο.Π.), Αστικοί Συνεταιρισμοί, Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ),

δ. Υπό συγχώνευση εταιρείες, με την υποχρέωση να έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες δημοσιότητας πριν από την έναρξη εργασιών του επενδυτικού σχεδίου,

ε. Κοινοπραξίες που ασκούν εμπορική δραστηριότητα,

στ. Δημόσιες και δημοτικές επιχειρήσεις και θυγατρικές τους, εφόσον:

στα. δεν τους έχει ανατεθεί η εξυπηρέτηση δημόσιου σκοπού,

στβ. δεν έχει ανατεθεί από το κράτος αποκλειστικά σε αυτούς η προσφορά υπηρεσιών.

Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2025. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-